Efter en ökning av civilanställdpersonal inom Försvarsmakten har ett behov av kompetensspridning uppstått och målsättningen är att till år 2020 ska samtlig civil personal genomgått en grundläggande soldatutbilning. Det är den lägsta nivån för att tilldelas vapen vid övning, beredskap eller annan tjänstgörning. Genom att blanda teoretiska och praktiska moment skapades rätt förutsättningar för deltagaren som sedan värderades i prov inom säkerhetsbestämmelser, vapenhantering och kompetensprov i en examinerad övning i skjututbildning.
UNIFORMEN - HUR OCH VARFÖR
De civila kläderna hade bytts ut mot den gröna uniformen i lektionssalen där utbildningen precis skulle starta. Det fanns en osäkerhet i rummet i hur den ska bäras. Får jag ta av mig jackan? Har jag den rätt? Frågorna blev snabbt många och kursansvarig, kapten Patrik Lassi, förklarade och startade därefter utbildningen.
– Vi är här för att skapa och bygga upp de rutiner som krävs för fältlivet och redan från början få in det i ryggraden, sa han och menade på att deltagarna ska få en förståelse och kunskap i vikten varför uniformen ska bäras korrekt. En stängd ficka förhindrar att saker trillar ut och stoppar oönskade föremål från att fastna medan mössan på huvudet håller soldatens stridsvärde uppe.
TÄTHETSPROV PÅ SKYDDSMASK
När utbildningen var inne på sin andra dag hade det infunnit sig ett lugn och istället för det nervösa, lyste nyfikenhet i att lära sig igenom. Kanske var det på grund av allvaret i förmiddagens teoretiska del som bestod av att få en förståelse för vad de kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hoten innebär och vilka skyddsåtgärder man kan genomföra på dessa.
– Hoppas jag överlever genom hela utbildningen, sa Linnea Muskos, administratör vid Artilleriregementet och skrattade.
Samtidigt lyfte hon upp den dryga 30 kilo tunga packningen på ryggen för att förflytta sig bort från tårgaskammaren. Tillsammans med sina övriga kurskamrater hade hon precis utfört täthetsprov på skyddsmasken och därmed blivit utsatt för en högkoncentrerad halt av tårgas. Trots att deltagarna gemensamt hjälptes åt att sanera varandra och borsta bort de kristaller som bildats i kläderna fanns en frän och stickande lukt i luften. Kläderna hängdes upp på vädring medan utbilningen fortsatte med hur vapnet ska hanteras säkert från olika ställningar och situationer.
FÄLTDYGN OCH SKJUTEXAMNINATION
Övandet på skjutställningar fortsatte och under den andra utbildningsveckan återfanns deltagarna ute på skjutbanan för att genomföra formella skjutningar. Lagom till kvällen hade temperaturen sjunkit under nollsträcket och ett tunt lager av is och snö täckte marken.
Deltagarna hade under eftermiddagen fått öva på att resa förläggning och hur tjänsten bedrivs där. Nu fick de krypa ned i de varma sovsäckarna för att under natten avlösa varandra från eldposten. Dagarna efter fortsatte skjutningarna och avslutades sedan med den examinerade övningen i skjututbildning. Trots att det ibland har varit motigt och kämpigt har deltagarna endast visat glada miner genom vilja och engagemang, något som Patrik Lassi uppskattat mycket.
– Vi nådde de mål vi hade för veckorna där merparten av deltagarna blev godkända på kompetensprovet och de har nu en bra grund att stå på genom grundläggande vapenutbildning. För de som inte hann skjuta godkänt eller nå de utbildningsmål som ingår i utbildningen får nu samverka med sin närmaste chef för att komplettera med de bitar som saknas, summerade Patrik Lassi utbildningsperioden med.