Quantcast
Channel: Nyheter och reportage från Försvarsmakten
Viewing all 4759 articles
Browse latest View live

Blivande kollegor utbildas i marintaktik

$
0
0
Ett sextiotal kadetter med marin inriktning tillbringade nyligen två dagar på Amfibieregementet för att fördjupa kunskaperna om förbandets organisation, uppgifter och taktik.

För närvarande genomför kadetterna en sex veckor lång utbildning i marintaktik och för att öka kunskaperna och förståelsen ingår en tillämpad del som bland annat genomfördes på förbandet. Under två dagar fick eleverna träffa personal tjänstgörande på 2:a amfibiebataljonen och på amfibiestridssektionen som bland annat berättade om förbandet och dess materiel och hur de löser olika uppgifter. Kadetterna fick stifta bekantskap med fartyg och båtar såsom till exempel lätta trossfärjan som framförallt underhållskompaniet använder sig av. De besökte också en av bataljonens ledningsbåtar där de fick kunskap om hur man taktiserade och med vilka sambansmedel. Amfibie EOD-dykarna berättade och visade hur de oskadliggör ammunitionseffekter av olika slag på och under vattenytan eller strandnära. Utöver det visades ett flertal av förbandets olika vapensystem såsom till exempel granatkastare och robotsystem.

– Eleverna var verkligen jätte intresserade och de ställde en hel del bra och oväntade frågor om robot 17 systemet som jag ansvarade för. Kadetterna har säkert lärt sig en hel del, men det är lika givande och roligt för oss att berätta om vår dagliga verksamhet och inte minst att ha en dialog med blivande kollegor, sa kapten Fredrik Nilsson

Kadetterna var nöjda med upplägget, de berättade att de under de här två dagarna hade fått en mycket bättre förståelse och kunskap om amfibieförbandet. För huvuddelen av eleverna var det första mötet med amfibiesystemet men för några var det hemmaplan då de genomfört sin grundutbildning på förbandet.


Första sjöoperativa helikoptern överlämnad

$
0
0
Nu har Försvarsmakten fått sin första marina version av det medeltunga helikoptersystemet HKP14. Som tillägg till den version som stödjer marktrupper med alla typer av transporter har den nya HKP14, version F, också en taktiska radar för ytspaning samt sonarer för spaning under vatten. Viktiga funktioner för ubåtsjakt.

Helikoptern lämnades formellt över av FMV vid en ceremoni på tredje helikopterskvadronen i Ronneby. Där stödjer man redan marinen med den lätta sjöoperativa helikopter 15 samt en  grundversion av helikopter 14 som har standardutrustningen väderradar och elektro-optisk sensor.

Den som lämnade över loggboken till flygvapenchef generalmajor Mats Helgesson var Dan Ohlsson, tillförordnad Generaldirektör för FMV. Trots att helikoptern nu är överlämnad lovade han, "Vi på FMV kommer fortsätta jobba med Helikopter 14, varje dag, till dess att Försvarsmakten har fått sin sista leverans. Därefter kommer vi stödja Försvarsmakten med att vidmakthålla systemet, så historien om den sjöoperativa helikopter 14 slutar inte här, utan det är nu den börjar."

Den spaningsradar som sitter under HKP14F kan både söka av större områden och fokusera på små mål. Den kan också generera bilder. Sonarer som "lyssnar" under vatten finns i två versioner. Dels i form av sonarbojar som kan programmeras för olika sökavstånd och släppas ner i vattnet från helikoptern dels i form av en större dopp-sonar som sänks ner i vattnet genom ett hål i helikopterns golv.

Allt styrs från två arbetstationer i kabinen där operatörer också kan processa och skicka vidare den information som kommer in. Arbetsstationerna är av samma typ som redan finns ombord på marinens fartyg vilket kommer att underlätta jobbrotation och erfarenhetsöverföring mellan marinen och flygvapnet i framtiden.

Det är tio år sedan som Försvarsmakten senast hade en helikopter som kunde flyga med dopp-sonar och taktisk radar så den förmågan är mycket efterlängtad. Björn Palander är taktisk koordinator och en av en handfull som är kvar från den tiden och har erfarenhet av att jobba med den typen av sensorer.
- Nu ska vi öva för att återta den förmågan och med dagens teknik kommer den att bli mångfaldigt slagkraftigare.

Den nya helikoptern kommer att stå i hangar i ytterligare några veckor för att personal först ska utbildas i de nya systemen på backen. Senare under första halvåret kommer också den andra av nio beställda HKP14F att levereras. Slutversionen av den markoperativa Helikopter 14 heter HKP14E. Också där rör det sig om totalt 9 maskiner och de placeras på första helikopterskvadronen i Luleå.

Viktig övning lyfter funktionen

$
0
0
Under förra veckan genomfördes en övning kallad bekämpningsledningsträningsövning. Ett långt ord på en viktig övning. En övning som syftar till att träna funktionen indirekt bekämpning i Försvarsmakten.

Året kunde inte börjat i ett högre tempo när den årligen återkommande bekämpningsledningsträningsövningen genomfördes i Boden och på Artilleriets stridsskola. Huvudansvaret låg på brigadstaberna där övningen syftade till att synka och förbättra funktionen indirekt bekämpning. Övningen med dess olika delar och scenarion skedde i teoretisk form. Teoretiska övningar som i framtiden, under den övningsserie som väntar, ska övergå i praktiken. Deltagande förband och så även brigadchefen för tredje brigaden, överste Lars Karlsson, var väldigt ense om vikten av övningen:
— Det är väldigt viktigt med denna typ av övning, så att vi på ett teoretiskt sätt kan få samsyn i det vi gör och på så sätt veta hur vi ska uppträda när det kommer till att göra det i praktiken.


Övningen som pågick under hela förra veckan delades in i tre olika delar. En förstadel där måndagen och tisdagens verksamheter fanns i brigadstabernas tid att synka och enas om budskap inför vad som väntade under de resterande dagarna på övningen. Under inledningen av onsdagen fick deltagande förband lyssna till föreläsningar i ämnet kring bekämpningsfunktionen. Vidare under onsdag och torsdag handlade övningen om teoretiska scenarion som brigadstaberna gav gentemot deltagande förband. Fredagen var en sammanfattning av bekämpningsledningsträningsövningen där lärdomar drogs och åtgärder inventeras.

 

Försvarsmakten har fått ett nytt förband

$
0
0
Vid årsskiftet bildades Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband (FMTIS) och nu har den officiella invigningsceremonin för förbandet genomförts.

Chef för det drygt 1 400 män och kvinnor starka förbandet är överste Mikael Åkerström och tisdagen den 26 januari lämnade generallöjtnant Anders Silwer över kommandot för förbandet FMTIS vid en invigningsceremoni i Örebro.

Mikael Åkerström tryckte på den komplexa uppgift förbandet FMTIS har och vikten av att förbandet ger det stöd som krävs för att ge Försvarsmakten möjlighet att leda sin verksamhet i såväl fred, kris och krig.

I sitt invigningstal berättade Mikael Åkerström att han är väldigt glad och tacksam för att bli förbandschef – men också spänd. Han poängterade också att alla är lika viktiga och kan, och ska, bidra med något som ger ett starkare försvar som möter varje hot och klarar varje utmaning.

Bildandet av FMTIS är en del av ett pågående arbete för att skapa en effektivare Försvarsmakt som levererar operationell effekt.

Förbandet bildas av Försvarsmaktens telenät- och markteleförband samt Systemförvaltningsenheten och Operativ Ledningsteknisk bataljon från FMLOG.

FMTIS är ett ständigt insatt, strategiskt ledningsförband och utgör fundamentet för Försvarsmaktens ledningsförmåga genom att leda, prioritera, underhålla och förvalta Försvarmaktens strategiska nät, bland annat sensornät och larmfunktion.

Här utbildas officerare i Somalia

$
0
0
I spartanska klassrum och på små sandytor på Jazeera Training Center utanför Mogadishu fortsätter Europeiska unionens utbildningsinsats i Somalia (European Union Training Mission, EUTM, Somalia). Löjtnant Erik från Livgardet är en av de svenska utbildare som just nu genomför de kurser som ingår i insatsens mandat.

Erik är chef för kursen "militär underrättelsetjänst" och utbildar närmare 20 blivande underrättelseofficerare i den somaliska armén. I dag står underrättelseplanering på schemat. Trots värmen och de annars prövande förutsättningarna går lektionerna oftast som planerat, även om det innebär ett väldigt lågt tempo.

En av de största utmaningarna för utbildarna är att hitta fungerande sätt att förmedla utbildningen på. Underrättelsetjänst är ofta ganska intellektuellt och abstrakt, vilket i princip är motsatser till de kännetecken som behöver höra till utbildningen här.

Under de många år som inbördeskrig härjat Somalia har få soldater och officerare haft möjlighet att gå i skola. Läs- och skrivsvårigheter är vanligt förekommande och grundläggande militära färdigheter såsom kartläsning lyser ofta med sin frånvaro. Mot detta står insatsens beslutade mandat, som tydligt anger att utbildningen nu ska ta sikte på somaliska arméns befäl och specialister på olika nivåer och inom olika funktioner.

För Erik är det viktigaste att utveckla sina elever, även om de inte kommer att bli fullfjädrade underrättelseofficerare.

Förutom underrättelsetjänst genomförs nu kurser för blivande ingenjörer, administratörer,
kompanichefer och specialistofficerare. Utbildningen genomförs i princip dagligen, under ledning av utbildare från olika europeiska länder och med hjälp av civilanställda somaliska tolkar. Flera av kurserna kommer att avslutas under februari månad, innan nya kurser väntar under våren. EUTM Somalia genomförs bland annat för att stötta den somaliska armén i sin kamp mot den våldsamma terroristorganisationen Al-Shabaab, som alltjämt stör landets fredliga utveckling. I insatsen deltar just nu fyra svenska utbildare och ytterligare fyra stabsofficerare.

Svensk ledning av operation Atalanta

$
0
0
Sedan den 21 januari har Sverige återigen en ledande befattning i Operation Atalanta, den marina insats utanför Somalia som pågått sedan 2008. Flottiljamiral Jonas Wikström är i och med befattningen som Deputy Operations Commander den näst högsta chefen för operationen och den befattningshavare som leder den dagliga verksamheten.

Det är första gången Sverige bemannar den här befattningen och det i ett läge där den framtida inriktningen ska formas inte bara för operationen men på många sätt även för den maritima verksamheten i området.

Operation Atalanta är en framgångsrik operation där antalet faktiska piratattacker, försök till piratattacker eller misstänkt verksamhet till sjöss har minskat. Den senaste attacken där ett handelsfartyg kapades var 2012. Under åren 2009-2011 då pirater var som mest aktiva i Adenviken och Indiska oceanen var risken påtaglig för att bli angripna och den civila sjöfarten fick förändra såväl beteende som rutiner vid passage runt Afrikas horn.

Om arbetet då syftade till att upptäcka, undvika och stoppa piratverksamhet så präglas operationen idag såklart av marin närvaro till sjöss men också av ett förebyggande arbete i hela regionen där samarbetet med andra organisationer, aktörer och nationer är av stor betydelse. Utmaningarna idag ligger fortfarande i att skapa maritim säkerhet men också till stor del i att få ihop de initiativ och insatser som görs i och utanför Somalia där EU Navfor har haft och fortfarande har en betydelsefull roll.

- Hotet om piratverksamhet kvarstår i området och vår målsättning är att operationen ska inriktas för en långsiktig och hållbar lösning för fortsatt maritim säkerhet i området, säger Jonas Wikström.

Brrrrrrrr…a vinterutbildning inför Cold Response 2016

$
0
0
Vecka tre, fyra och fem genomför ett antal svenska förband en omfattande vinterutbildning vid Norrbottens regemente i Boden. Utbildningen är en del av förberedelserna inför övningen Vintersol 2016, 5-10 februari, som i sin tur är en viktig förberedelse inför den stora multinationella övningen Cold Response 2016 i Norge i början av mars. Och det blev en tuff utbildningsstart. Under första veckan föll kvicksilvret ner till minus 38 grader som kallast. – Det var riktigt kärvt. Det blir lite mindre övningsverksamhet med fokus på mål och krav, och mer fokus på att klara kylan, säger major Ola Modig, övningsledare från Ledningsstridsskolan, LedSS.

Under de tre veckorna finns enheter från Ledningsregementet i Enköping, Göta ingenjörregemente i Eksjö och Skaraborgs regemente i Skövde på plats i Boden för att förbättra sina kunskaper i att verka i vintermiljö. Försvarsmaktens vinterenhet vid Norrbottens regemente har stöttat i det förberedande arbetet men därefter har utbildningen helt och hållet genomförts av respektive förband.
-Vi har dock haft jättebra backning av I 19 hela tiden. Allt har fungerat väldigt bra och alla har varit väldigt tillmötesgående, säger Ola Modig.

Utbildningarna skiljer sig mellan de olika förbanden men i det stora hela omfattar de skjutning, vapenhantering, truppföring, enskild soldats samt grupps uppträdande, förläggningstjänst och motorutbildning med körning på halkbana samt i terräng. För deltagarna från Ingenjörregementet ingår förhoppningsvis även ett uppfriskande bad i isvak sista veckan.

Ledningsregementet först på plats

De över 150 personerna från Ledningsregementet fick verkligen uppleva ett par, även med norrbottniska mått mätt, riktigt kalla dagar. Vinterutbildningen som skedde i Ledningsstridsskolans, LedSS, regi hölls av kadetter från specialistofficersutbildningen och officersprogrammet. När det var dags att genomföra grupperingsövningen steg dock temperaturen ganska rejält och snart var det nästan som hemma i Enköping. Bortsett från snön då.

-Vi lär oss väldigt mycket av det här. När vattnet i vattenflaskan fryser på 30 minuter behöver man tänka till lite extra, både när det gäller enskild soldats uppträdande och fordonstjänst. Det handlar om att hjälpa varandra att upptäcka kylskador tidigt, att hela tiden hålla sig varm och att våga använda de förstärkningsplagg vi har för att upprätthålla stridsvärdet. Det är helt enkelt inte tufft att frysa, säger Per Thurhammar, ställföreträdande chef för Rasbo kompani.

Kraftig kyla påverkar verksamheten på många sätt. Inte minst för de som jobbar med teknisk tjänst.
-Allt tar väldigt lång tid. En sak som tar hem minuter hemma tar 30 minuter här för att man måste arbeta med vantar och har mycket kläder i vägen, säger sergeant Andreas Gillheim, ställföreträdande chef på ledningskompaniets reparationsgrupp.

Förare på glid

Ett av momenten i vinterutbildningen är körning på halkbana. Det är drygt minus 10 grader när stridsfordon 90-vagnarna från en av Ledningsregementets ledningsplutoner övar tillsammans med tredje stridsvagnskompaniet från I 19. Att manövrera ett drygt 23 tons stridsfordon eller en 62 tons stridsvagn på hal vinterväg är inte det lättaste och ska man dessutom framföra sitt fordon på allmän väg gäller det att man som förare vet vad man gör.

-Halkbanan är väldigt nyttig för förarna och som plutonchef känns det väldigt tryggt att få genomföra detta inför de kommande övningarna Vintersol och Cold Response, säger löjtnant Johan Åhström, chef på en av ledningsplutonerna.

På planen intill genomför 212:e ingenjörkompaniet ur Ing 2 sin halkbaneövning med bandvagn 410. Några dagar tidigare var kompaniets maskinpluton på plats med den betydligt tyngre ingenjörbandvagn 120, baserad på Leopardstridsvagnen.
-Ska vi kunna verka i den här miljön måste vi öva i den också. Det man hade kunnat önska var att utbildningen var lite längre, typ två veckor. Nu blir det bara drygt en vecka för vår del innan Vintersol drar igång, säger Karl-Oskar Ugarph, chef på en av ingenjörplutonerna.

Dennis Lantz är en av förarna på bandvagn 410 och han hade förväntat sig lite kyligare väder.
-Det är varmare än jag trodde att det skulle vara. Men jag gissar att det kommer bli kallare under Vintersol och Cold Response men det ska bli riktigt kul oavsett.

Finsk-svenskt samarbete inför norskledd övning

$
0
0
Under en vecka har bataljonsledningen på regementet varit i Finland och övat ledningsförmåga tillsammans med en finsk bataljonsledning. – Övningen har varit helt avgörande för möjligheten att uppnå träningsmålsättningarna inom den nordiska bataljonen under kommande övning Cold Response. Veckan har gett nödvändig samträning inom bataljonsstaben samt gett de svenska delarna av staben insikt i de skillnader som finns mellan svensk, norsk och finsk stabsmetodik, säger överstelöjtnant Magnus Frykvall.

Bataljonchefen Magnus Frykvall och åtta medlemmar ur hans bataljonsstab har genomfört ledningsträningsövningen hos finska Pori Brigade i Säkylä i Finland.
– Det har varit en lärorik vecka som erbjudit mängder av möjligheter att öka vår förmåga att verka i en internationell stab. Dessutom har vi haft möjlighet att lära känna våra norska och finska kollegor under något mer gynnsamma väderförhållanden än de som väntar oss i Norge under Cold Response. Våra finska värdar har planerat och genomfört en effektiv övning och dessutom varit mycket välkomnande och visat en stor vilja att få sammarbetet att fungera väl.

Ledningsträningsövningen har genomförts i lektionssalsmiljö och hade som syfte att testa gemensamma orderverk och förberedelser för att tillsammans agera i den nordiska bataljonen som ska övas under Cold Response.
– Den inledande dagen nyttjades precis som vi gör hemma till att sätta oss in i de ramverk som finns, så som stående order samt de stödsystem som ska användas. Under dag två och tre var det bedömande av den uppgiften som väntar oss i Norge. Till svenskar och norrmäns förvånande så var det funktionen S5 som drog det stora lasset i bedömandet och inte S3 som vi är vana vid. Intressant och givande övning, dock så blev det ingen bastu som jag nog hade räknat med, säger löjtnant Fredrik Hultgren från den svenska bataljonsstaben.

Övningen var en del i förberedelserna inför den kommande multinationella övningen Cold Response som går i Norge i början av mars. Cold Response 2016 leds av norska försvaret och syftet är att träna en multinationell insats i subarktiskt klimat.

– Övningen ger delar av förbanden som utbildas och verkar vid Skaraborgs regemente en unik möjlighet att öva i ny terräng och med stora förbandsmassor, både på egen och på ”motståndarsidan”. Vidare är detta ett viktigt steg i att genomföra och utveckla det nordiska försvarsamarbetet i praktiken, Cold Response och förberedelserna inför denna är dessutom en verksamhet som tydligt höjer deltagande förbands operativa förmåga, och är för vår del ett utmärkt sätt att vidmakthålla vår vinterkrigsförmåga, avslutar Magnus Frykvall.


Kompetensförsörjning – rekrytera tillsammans

$
0
0
Centrala Försvarsmaktsrådet inbjöd representanter från bland andra företag, organisationer, myndigheter, kommuner, universitet och högskolor till konferens under rubriken "Rekrytera tillsammans - Hur hittar vi och rekryterar rätt kompetens och hur kan vi arbeta tillsammans för att nå bättre effekt?". Syftet med konferensen var att titta närmare på möjligheterna att skapa synergier genom att attrahera och rekrytera tillsammans.

− Försvarsmaktens vision "Ett starkare försvar - möter varje hot, klarar varje utmaning" pekar ut inriktningen för oss under försvarsbeslutsperioden fram till 2020.

Med de orden inledde överbefälhavare Micael Bydén sitt anförande. Den första delen "Ett starkare försvar" handlar mycket om öka Försvarsmaktens operativa förmåga i ett nationellt perspektiv. Vi måste kunna försvara oss i händelse av väpnat angrepp. En av grundbultarna för att klara detta är ett flexibelt personalförsörjningssystem. Här gäller det att nå rekryteringsmålen, att utbilda och utveckla personalen så att de kan lösa sin uppgift.

Det gäller också att utveckla arbetsgivarrollen så att personalen väljer att stanna kvar.

Ett starkare försvar handlar även om att vi aktivt måste arbeta för jämlikhet och jämställdhet, öka mångfalden samt öka andelen kvinnor.

För att klara rekryteringsmålen är det viktigt att Försvarsmakten fortsätter utveckla samarbetet med andra arbetsgivare och använder de avsiktsförklaringar som tecknats med olika företag och organisationer.

− Personalförsörjningen är en viktig nyckel till att skapa en starkare Försvarsmakt som står stadigt och tål en smäll, avslutade ÖB Micael Bydén.

På scenen stod också Mats Lindgren, VD på Kairos Future. Mats fokuserade sitt framförande på vad rekryteringsmålgruppen (gruppen mellan 18-25 år) efterfrågar. Mats levererade spännande forskning och intressanta slutsatser som gav många diskussioner under resten av dagen. Några iakttagelser från Mats föredrag som diskuterades var bland annat undersökningar som visar på att:

  • För arbetsgivaren är det viktigast att medarbetaren levererar i tid och klarar komplexa frågeställningar/arbetsuppgifter
  • För målgruppen 18-25 är det viktigaste i ett arbete gemenskap, utmaningar och upplevelser. Vidare är det viktigt för målgruppen att få göra nytta samt få respekt för sin arbetsinsats.

Företrädare från tre olika branschorganisationer berättade om pågående projekt som de driver för att attrahera ungdomar. SKL berättade om "Sveriges viktigaste jobb", ett projekt som fokuserar på att marknadsföra yrken inom välfärden. Teknikföretagen framförde deras storsatsning "Få fler att välja teknik" där man i tidigt skede skapar intresset för teknikområdet hos ungdomar. Även ICA berättade om sina satsningar för att främja sin personalförsörjning. Gemensamt visade man på fantastiska insatser för att möta kommande utmaningar inom personalförsörjningen inom de olika branscherna.

Eftermiddagen startade med en paneldiskussion utifrån frågeställningen: vad tycker målgruppen om erbjudandet? I panelen ingick nio ungdomar mellan 18-25 år, alla med olika kunskapsnivåer om Försvarsmakten och om dess karriärmöjligheter. Det blev en mycket intressant paneldiskussion om hur ungdomarna ser på Försvarsmaktens erbjudande.

Därefter följde fem workshoppar som leddes av SKL, Teknikföretagen, Försvarsmakten, BYA och Svensk Handel där olika teman fördjupades:

  • Vård/omsorg och sjukvård
  • Teknik och IT
  • Logistik och transport
  • Säkerhet
  • Ledaskap

Grupperna diskuterade runt frågeställningarna: "Hur hittar och rekryterar vi rätt kompetens och hur kan vi arbeta tillsammans för att nå bättre effekt?" Alla var eniga om en sak, nämligen att samarbete och kommunikation är ledord för att lyckas med att rekrytera tillsammans. Eftermiddagens workshoppar gav många goda idéer till samarbetsmodeller och nya aktiviteter för att fördjupa samarbeten mellan Försvarsmakten och andra arbetsgivare.

Per-Olof Stålesjö, personaldirektör i Försvarsmakten, avslutade konferensen med en förhoppning om att alla goda förslag som framkommit nu omsätts i verklighet.

− Jag har förstått att det under dagen utbytts visitkort och att möten inbokats. Nu ser jag fram mot att ta del av konkreta samarbeten och att ni startar pilotprojekt på regional nivå.

Glädjens dag på A 9

$
0
0
Måndagen den 1 februari blev en efterlängtad dag för Artilleriregementet, A 9 i Boden. Månadens första dag innebar nämligen en överlämningsceremoni där artillerisystemet Archer stod i fokus. En efterlängtad dag för såväl förbandet som dess personal. — För regementet har denna dag stor betydelse, pjäserna är en stor del av vår identitet som regemente och artillerister, sa chefen för Artilleriregementet, överste Johan Pekkari.

Månaden kunde inte börjat bättre för Artilleriregementet. Efter flera år av planering, förberedelser, framtagningar och tester var dagen med stort D kommen. Artillerisystemet Archer överlämnades från Försvarets Materielverk till Försvarsmakten och Artilleriregementet.

Under dagens överlämningsceremoni fick inbjudna gäster och personal på förbandet möjlighet att se en förevisningsskjutning med två Archerpjäser. Dagen fortsatte sedan med en ceremoni där flera tal hölls där alla menade att dagen är en stor milstolpe för Försvarsmakten, där Archern i sig är världens modernaste artillerisystem och därmed kommer betyda mycket för A 9. På plats för överlämningsceremonin fanns bland annat arméchef, generalmajor Anders Brännström. Under sitt tal tackade han industrin BAE Bofors och FMV, Försvarets Materielverk som gjort resan möjlig. Arméchefen passade även på att trycka på vikten av denna dag då han som arméchef, och i sin tur chefen för Artilleriregementet, fått dessa ovärderliga pjäser.
— Den första februari 2016 kommer jag alltid att minnas som en högtidsdag. Det är en efterlängtad dag.


Antalet engagerade i Archerprojeket kan räknas i all oändlighet. Många på förbandet, industrin, FMV, med flera kan klappa sig själva på axeln en dag som denna. Löjtnant Tomas Wessén är en av många på Artilleriregementet som gjort sig bekant med pjäsen. Tomas Wessén är numera plutonchef på pjäspluton och har sett fram emot leveransen av seriepjäserna.
— Det är en viktig dag eftersom vi först nu kan börja få rutin och öva med seriepjäserna.


Även om överlämningsceremonin var en viktig milstolpe i Archerprojektet kan detta inte ses som en avslutning. Här gäller det att fullfölja och slutföra leveranserna av seriepjäserna, där leveranser kommer att ske under hela 2016. När Artilleriregementet har fått samtliga seriepjäser finns 24 stycken på förbandet.
— Fokus för A 9 kommer nu att ligga på att få ut så mycket effekt och förmåga från Archerpjäserna som det bara går. Materiel, personal och genomförd verksamhet är det som skapar förmågan, avslutade generalmajor, Anders Brännström.
Chefen för Artilleriregementet, överste Johan Pekkari, hakade på:
— Dessa pjäser är avgörande för att utveckla förmågan i att verka i artilleribataljon och för att kunna utveckla krigsförmågan. Jag ser verkligen fram emot framtiden med Archerpjäserna.

 




– En helt ny syn på livet

$
0
0
Så säger Martin Andersson som under ett år, tillsammans med fyra kollegor på Basskyddskompaniet, tagit chansen att utveckla sig själva. De har medverkat i programmet livs- och karriärplanering, LoK, för soldater och sjömän på Marinbasen. Och de ångrar inte att de tog steget.

Lena Krusberg och Anne-Helene Finnborn, jobbar på personalavdelningen och är Marinbasens handledare i programmet.

– Det är utmanande för individen att göra detta. Man måste vara motiverad och beredd på att bjuda på sig själv för att det ska ge något och det har den här gruppen gjort. Det har varit väldigt kul att följa soldaterna och deras utveckling. Alla har fått tankar kring vad deras styrkor är och får på så sätt lättare att välja väg i framtiden, både i privatlivet och i karriären, säger Lena Krusberg.

– Vi ser att intresset för  att gå programmet har ökat vilket är väldigt roligt. Detta är en möjlighet som få arbetsgivare erbjuder sina anställda och vi hoppas att fler tar vara på denna, säger Anne-Helene Finnborn. 

Hur går det till?

Under programmet tittar man på hur livssituationen är just nu för att få ett avstamp. Sedan tittar man på personligheten, vad det är som driver individen. Utifrån det tar man reda på vad det finns för drömmar och strategier för att ta sig dit. Detta ska sedan ge ett underlag för den anställde att ta med till sin chef i medarbetarsamtalet, som därmed får en tydlighet i individens styrkor och önskan.

Metoden bygger på teoriavsnitt, rollspel, grupparbeten, ritövningar, personlighetstester och samtal både i grupp och enskilt men även en hel del hemuppgifter.

Martin Andersson och Kim Håkansson på Basskyddskompaniet har tillsammans med tre kollegor gått kursen som nyligen avslutats.

– Jag har lärt mig mycket om mig själv och kan se mitt beteende i ett nytt ljus. I början kändes det som hokus pokus med de tester vi gjorde. Nu har säcken knutits ihop och jag förstår hur jag är som människa, jag har fått en förklaring till mitt eget beteende, säger Martin Andersson.

– Vi har en unik möjlighet att få göra detta på arbetstid, man har inget att förlora på att göra detta, säger Kim Håkansson.

– Oavsett vad vi väljer att göra i framtiden så vet vi att vi gör medvetna val, vi har tänkt igenom alternativen, säger Martin Andersson.

En del i att satsa på och behålla personalen.

LoK är en viktig del i utvecklingen av personalen på Marinbasen. Har man kört fast och vill vidare eller behöver reflektera över sin situation så kan det här programmet vara en väg för att komma vidare. Det finns möjlighet att som i detta fall delta i grupp för GSS men även enskilt för övriga anställda. Chefer kan erbjuda sina anställda detta genom att ta upp frågan under medarbetarsamtalet. Givetvis kan arbetstagaren själv anmäla intresse vilket sker i samråd med närmaste chef. Förhoppningen är att dels kunna behålla personalen längre eller, om de väljer att gå vidare, ändå behålla någon form av relation till Försvarsmakten, till exempel genom Hemvärnet, samt bli goda ambassadörer för Försvarsmakten.

För Marinbaschefen, Erik Andersson är LoK ett viktigt verktyg.

– Tanken med hela programmet är att ge medarbetarna möjligheter att hitta utvecklingsvägar som gör att man hela tiden känner en tillfredsställelse med vad man håller på med, och därigenom stimuleras att stanna kvar i Försvarsmakten. Marinbasen, i likhet med övriga delar av Försvarsmakten, står inför utmaningar när det gäller personalförsörjning och som ett led i denna utmaning är det viktigt att vi tar hand om, och kan behålla den personal vi har. Den insikt om sin egen situation som medarbetarna ges i programmet dialogiseras med arbetsgivaren så att vi tillsammans hittar bästa lösningar för såväl individen som för förbandet, säger Erik Andersson, Marinbaschef.

Två elever, ett år senare.

Fredrik Berglind är en av sjömännen på Ekipagekompaniet som tog chansen att gå utbildningen förra året. Programmet hjälpte honom att bestämma sig för att läsa vidare. Under tio veckor förra sommaren läste han upp sitt betyg i några ämnen med hjälp av lokala omställningsmedel. Det innebar att han hade lön under tiden han läste. Efter det har han sökt in till anpassad specialistofficersutbildning, ASOU.

– Jag fick upp ögonen för att satsa på mig själv. Ska man ändra på något får man göra det själv, säger Fredrik Berglind.

Toni Välitalo gick samma omgång som Fredrik och känner även han att han fått upp ögonen för hur han ska tänka i arbetslivet, med sina styrkor och svagheter.

– Min tanke är att söka specialistofficersprogrammet för fortsatt karriär inom Försvarsmakten., säger Toni Välitalo.

Flygplan med svenska soldater ombord tvingades nödlanda i Mogadishu

$
0
0
Ett passagerarflygplan med bland annat två svenska soldater ombord tvingades nödlanda i förmiddags på Mogadishu International Airport efter att en explosion orsakat ett hål i flygplanskroppen. De båda svenska soldaterna är uppskakade efter händelsen men oskadda.

Passagerarflygplanet skulle flyga till Djibouti och hade 180 passagerare ombord varav två soldater från den svenska EU-insatsen (EUTM) i Somalia. Strax efter start exploderade något i planet och orsakade ett hål i flygplanskroppen och planet tvingades vända och nödlanda på flygplatsen i Mogadishu.

Svenskarna har klarat sig oskadda även om de naturligtvis är skärrade. Soldaterna har omhändertagits av egen personal och har genomgått läkarundersökningar på den internationella campen i Mogadishu. De båda har kunnat ringa hem för att prata med sina anhöriga.

Vad som orsakat explosionen är ännu oklart.

Länsstyrelsens stöd till Försvarsmakten i fokus

$
0
0
Regeringen har gett Sveriges länsstyrelser i uppdrag att beredskapsplanera tillsammans med Försvarsmaktens militära regionala staber. Planeringen skall i ett första skede fokusera på det civila försvarets bidrag till Försvarsmaktens operativa förmåga. I år deltar länsstyrelsen för första gången i ledningsövningen Geltic Bear tillsammans med Hemvärnets bataljonsstaber. Länsstyrelsen är den högsta civila myndigheten i totalförsvaret och är Försvarsmaktens civila motsvarighet på regional nivå. Länsstyrelsen samordnar även samtliga kommuner inom länet.

Malin Dreifaldt arbetar som beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen Västmanlands län där hon ansvarar för arbetet med det civila försvaret i länet. Hon hör till dem med stor erfarenhet av att samverka med Försvarsmakten. Malin var bland annat stabschef för länets insatser under den stora branden i Västmanland sommaren 2014. Hon konstaterar att uppdraget från regeringen är tydligt.
− Vi vet mycket väl vad som förväntas av oss. Nu väntar vi bara på att finansieringen kommer på plats. Förra året var vi och kommunerna med som observatör vid Hemvärnets ledningsövning Geltic Bear. Vi såg behovet för oss att finnas med på riktigt och ge bataljonsstaberna en realistisk samarbetspart. Men vi såg även att vi kunde lära oss otroligt mycket om vår egen verksamhet och vad den måste klara av vid höjd beredskap. Därför är vi numer alltid noga med att bjuda in Försvarsmakten till Länsstyrelsens övningar.

− Att öva tillsamman med militära staber har visat på behovet att lära oss det vi glömt. Det är dessutom ett utmärkt tillfälle att testa vår egen kompetens inom våra specialområden. När vi åker hem från övningen har vi med oss en åtgärdslista med sådant vi måste ta tag i. Till exempel att fullfölja arbetet med att säkerhetsklassa och krigsplacera vår egen personal. Vi behöver också titta på det framtida arbetet kring vår krigsorganisation.
− Detta är något alla landets länsstyrelser borde få möjlighet att göra. Och jag vet att det är många civila aktörer som gärna vill delta på den här övningen, säger Malin.

Andra omgången av Hemvärnets ledningsövning Geltic Bear startar imorgon – torsdag. Följ övningen i realtid på Hemvärnets stridsskolas sida på facebook.

Full fart framåt för armén

$
0
0
Det ligger ett gnistrande snötäcke över Bodens skjutfält. Uppe på en avsats på ett berg står närmare tvåhundra åskådare, klädda i lager på lager av varma kläder och med rykande andedräkt. De väntar på att kriget ska börja. De är besökare vid Markstridsdagarna 2016 i Boden.

Under två kyliga dagar satte Markstridsdagarna framtiden i fokus genom förevisningar, utställningar och seminarier. Arméns utveckling stod i centrum och den målbildsförevisning som genomfördes var särskilt riktad till elever vid Försvarsmaktens officersutbildningar.

— Vi har under dessa dagar fokuserat på att ge våra elever vid officersutbildningarna en ökad förståelse för det sammanhängande systemet, säger överste Michael Nilsson, chef för Markstridsskolan som har haft planeringansvaret för Markstridsdagarna. De är Försvarsmaktens framtida chefer och behöver se hur det här ser ut för att få en förståelse för det sammanhang de ska kunna agera i.

Höga smällar och dovt mullrande motorljud spred sig över skjutfältet när stridsvagnar och stridsfordon tillsammans med ingenjörförband och artilleri visade upp ett samspelt anfall för besökarna. Det hela kompletterades avslutningsvis med smattrandet från en helikopter, som genomförde en upphämtning av en fingerad skada strax innan den nylevererade artilleripjäsen Archer slutligen visade upp sig för besökarna.

— Min förhoppning är att de här intrycken ni får idag av målbildsförevingnen och materielutställningen ska vara intryck som ni har på näthinnan när ni tillsammans fortsätter att utveckla tröskeleffekt och krigsduglighet i armén och Försvarsmakten, sa arméchef Anders Brännström under onsdagens öppningsanförande vid förevisningen.

Vad finns idag, vad finns i morgon?

Den utställning som man kunnat besöka under Markstridsdagarna har varit ett utmärkt tillfälle att få en inblick i den stora bredd av förmågor som finns inom armén och som ska kunna arbeta  tillsammans. Den har markerat vikten av att förstå vad som finns idag och vad som ska utvecklas i framtiden. Utställare var både förband från Försvarsmakten och ett antal företag från försvarsindutrin.

— Här har de fått chansen att lära sig om de förmågor som finns och som vi ska utveckla inom armén, säger Michael Nilsson. Det är en möjlighet att också få en insikt i vad man gör vid andra förband än det man själv har arbetat vid, och skapa sig en förståelse för hur ens egen roll och funktion hänger ihop med alla andras. Jag hoppas att man som besökare tog chansen att lära sig nya saker genom att prata med sina kollegor.

För att ytterligare bredda tillställningen fanns också ett antal attachéer på plats för att besöka förevisning och utställning och bidrog till den viktiga internationella aspekten.

”Det vi gör är på allvar”

Den avslutande seminariedagen var till för att skapa en diskussion kring framtiden och den rikting som arbetet ska ta i och med de målsättningar som finns formulerade för Försvarsmakten. Diskussioner kring utbildning av officerare, träning av förband och utveckling av förmågor engagerade deltagarna under hela torsdagen. Och det var en nöjd arméchef som avslutade det hela, med en påminnelse om det ansvar som vilar på varje medarbetare att omsätta vilja i handling.

— Låt oss vara överens om att det vi håller på med är på allvar. Och vi ska komma ihåg att det är vi alla har ansvaret för att driva det här framåt och få saker att hända. Vi ska ta initiativ och se till att göra något när vi ser att det behövs. Jag är utomordetligt nöjd med att ha få varit arméchef under dessa Markstridsdagar, avslutade Anders Brännström . 

Explosion i Timbuktu

$
0
0
Tidigt på fredagsmorgonen inträffade en explosion i de södra delarna av Timbuktu i Mali. Ingen svensk militär personal är skadad.

Den kraftiga explosionen inträffade klockan halv sju på fredagsmorgonen och följdes av sporadisk eldgivning med finkalibrig eld i en timme.
Ingen svensk militär personal befann sig i området.


Tuff vintermiljö ger bra träning

$
0
0
Bara några dagar efter julledigheten började verksamheten på Trängregementet köra igång. Fokus den här gången: tuff utbildning i tuff vintermiljö. − Att genomföra de svårare övningarna och utbildningarna i subarktiskt klimat i snö och kyla är bra träning för oss, säger överste Patric Hjorth, chef för Trängregementet.

Bland de första att bege sig till Älvdalen för vinterutbildning var officersprogrammet med försörjningsinriktning, som hade en fordons- och logistikmaterielutbildning i Trängslet.

Ytterligare några mil norrut i landet, närmare bestämt i Arvidsjaur, genomförde Försvarsmaktens logistik- och motorskola tester med bandvagn 410. Testerna bestod av bland annat byte av luftfilterskydd mot lössnö, nödvärmeprov och kajakskyddstest för skytt i taklucka.
− Testerna gjordes i -35 grader så vädret var perfekt, säger överstelöjtnant Fredrik Gustafsson, chef för Försvarsmaktens logistik- och motorskola.

Svårt att missa

På vägarna har den vanliga trafiken fått sällskap av militära fordon när förberedelserna inför den stora internationella övningen Cold response 16 kört igång. Det är trafik- och transportledningskompaniet som har börjat trafikleda och transportera förband till övningen som börjar om några veckor i Nordnorge.
- För oss är det överlägset den bästa övningen. Det finns ingen övning som vi transporterar så mycket förband i så svår miljö och terräng som den här övningen, säger kapten Mona Bäck, chef för trafik- och transportledningskompaniet.

Som försvarsmaktsgemensamt regemente ska Trängregementet kunna stödja flyg, marin och armé med logistik, oavsett var förbanden befinner sig.
- Den här typen av övningar i den här terrängen är ett bra komplement till våra andra övningar och ett måste för att vi ska kunna verka effektivt i hela landet, alla dagar på året, säger överste Patric Hjorth, chef Trängregementet.

Ny diskrimineringsenkät i Försvarsmakten

$
0
0
Den första diskrimineringsenkäten som baseras på diskrimineringslagens sju diskrimineringsgrunder genomfördes 2010. Nu redovisas resultaten avseende den andra undersökningen från 2015. I stora drag påvisar den fortsatt att kvinnor i mycket högre utsträckning än män svarar på enkäten och att de upplever diskriminering i högre grad på grund av kön.

Det rör sig om ca en fjärdedel av de kvinnor som svarat på enkäten, vilket är samma nivå som 2010. Männens svar ligger på 3-4 procent. Ålder är också en faktor som upplevs utgöra en grund för diskriminering, men den faktorn förefaller ha sjunkit en aning, från 14 procent som 2010 svarade på enkäten att de upplevt diskriminering på grund av ålder ålder till 9 procent år 2015.

Medarbetarna utgör alltjämt ett mycket stort stöd till den som upplever sig utsatt, men inom alla diskrimineringsgrunder har ett ökat förtroende uppvisats gentemot Försvarsmaktens som arbetsgivare. Det är alltså en viss ökning av medarbetarna förtroende för arbetsgivarens stöd i en kränkningssituation som har ökat från 2010 till 2015.

Diskrimineringsenkätens svar visar på upplevelse av kränkningar bland Försvarsmaktspersonal. Resultaten i enkäten behöver kopplas samman med hur väl en arbetsgivare tillser att medarbetarna verkar i en god arbetsmiljö. Detta kan även relateras till andra medarbetarundersökningar som allmänt visar att följande faktorer är viktiga:

  • Arbetsgivarens hantering av trakasseriärenden
  • Långsiktig karriärplanering
  • Transparens i karriärvägar
  • Möjlighet att kombinera föräldraskap och arbete/utbildning

Åtgärdsförslag baserade på ovan områden, med stort fokus på arbetsgivarens hantering av trakasseriärenden, har presenterats för Försvarsmaktsledningen och bereds för att hanteras i myndigheten.

Säker kommunikation på agendan

$
0
0
Cirka 140 deltagare från många olika myndigheter har samlats i Göteborg. En av dagens punkter är att diskutera hur man mellan myndigheterna tekniskt kan dela information som är hemlig för utomstående. Det är en del i den uppgift om totalförsvarsplanering som regeringen gav ut i slutet av förra året.

I december gav regeringen Försvarsmakten och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,  i uppgift att börja ta fram ett förslag till gemensam syn på principer för samordning, prioriteringar och resursförstärkningar inför och under höjd beredskap och ytterst krig. Senast 10 juni ska detta förslag redovisas.

– Uppgiften vi fick av regeringen innebär att vi tillsammans med övriga myndigheter intensifierar totalförsvarsplaneringen. Försvarsplaneringen pågår sedan tidigare i Försvarsmakten men nu är det i ramen för totalförsvaret. Vi har ett mycket bra samarbete med bland annat länsstyrelsen, där vi sedan flera år redan samarbetar med krishantering, säger Fredrik Ståhlberg som är chef för militärregion Väst och leder detta arbete i regionen.

Försvarsmakten har tillsammans med MSB och FRA, Försvarets radioanstalt, arrangerat och bjudit in till den här dagen som handlar om hur myndigheter ska kunna dela sekretessbelagd data. Inbjudan har gått till signalskyddschefer i olika myndigeter med regional verksamhet i västra och södra Sverige.

– Inom ramen för totalförsvarsplaneringen ska alla myndigheter inom Totalförsvaret gemensamt ha förmåga att delge och hantera hemlig information, säger Peter Eidegren från MUST, militära underrättelsetjänsten.

Deltagarna kommer från myndigheter som exempelvis Polisen, SMHI, Tullen och Trafikverket och programmet innehåller bland annat aktuell information från MUST och FRA.

En del i uppgiften från regeringen är att göra en bedömning av Försvarsmaktens behov av stöd från andra myndigheter och en bedömning av myndigheternas möjligheter att tillhandahålla stöd. För signalskyddscheferna innebär detta bland att se på om vi kan dela sekretessbelagd data och i så fall hur. Kan de övriga myndigheterna förvara sekretessbelagd data enligt Försvarsmaktens krav på hemlig information och hur förmågan hos alla aktörer ska öka, är två andra frågor som diskuterades under det gemensamma mötet.
– Det är signalskyddscheferna vid dessa myndigheter som ska tillse att kommunikationen är säker, säger Göran Hjert signalskyddschef på Militärregion Väst.

Luftvärn också en del i brigadförmågan

$
0
0
Luftvärnsbataljonens skyttar förevisade kommande robot 98, IRIS-T, men även den nya versionen av robot 70, med kompletterande beteckningen ”D”, vid årets Markstridsdagar i Boden. Strax utanför utställningslokalen stod Luftvärnets moderna radarstation UndE 23, där radaroperatörerna fick svara på frågor, bland annat från utländska försvarsattachéer.

Arméns Markstridsdagar genomförs vartannat år. Senast var det på Ravlunda skjutfält. I år var aktiviteten förlagd till Bodens garnison. Besökarna var i huvudsak från arméns olika förband men även ett stort antal elever från Försvarsmaktens skolor, försvarsattachéer, försvarsindustri och politiker. På programmet stod bland annat en omfattande utställning, där ett antal försvarsindustriföretag visade senaste nytt, samt en målbildsförevisning med skarpskjutning.

Luftvärnsregementet bistod försvarsindustrikoncernen Saab med att demonstrera den nya versionen av robot 70, "D", samt en operativ UndE 23.

– Naturligtvis är det viktigt för oss i luftvärnet att visa att vi är en naturlig del av arméns brigadsystem, vilket är en av de uppgifter som vi har att lösa, säger Lv 6 regementschef, överste Anders Svensson, en av ungefär 500 besökare.

Arméchefen tydlig

Arméchefen, generalmajor Anders Brännström, var mycket tydligt i sitt hälsningsanförande till besökarna i samband med stridsförevisningen på Bodens södra skjutfält:

– Vi ska idag visa vad delar av de förband som ingår i en brigad kan åstadkomma för effekt. Vi har idag ett läge i vår omvärld som är minst sagt svårberäkneligt förklarade general Brännström.

– Min slutsats är att läget som vi idag upplever kan innebära att vårt land utsätts för ett väpnat angrepp om några år. Då ska vi vara redo och vi ska visa en möjlig angripare att det kommer att innebär stora förluster för denne att genomföra ett anfall – vi ska leverera en tröskeleffekt!

Några minuter senare briserade en stor trumladdning som apterats av en ingenjörspluton. Striden (förevisningen) var i full gång.

Luftrumsövervakning

Några kilometer från övningsområdet stod UndE 23 grupperad för att visa hur luftvärnet stöttar med luftrumsövervakning. En funktion som intresserade många av industriutställningens besökare, konstaterar radaroperatörerna Stevan Aritonovic och Joakim Kovacs.

– Det har varit en hel del besökare inne hos oss. Bland annat var indiska och japanska försvarsattachéerna mycket intresserade och ställde en hel del frågor om hur vi arbetar med luftrumsövervakning, säger Joakim Kovacs.

Major Mathias Johansson är kontingentschef för den styrka på sju soldater och officerare som Luftvärnsregementet bidrar med för att stötta industrin i arbetet med att demonstrera produkter:

– Luftvärnsregementet är ett av sju förband som deltar i Markstridsdagarna. Totalt är det cirka 1 000 soldater och officerare som jobbar med förevisningar och materielutställningar.

Några av förbanden inleder också direkt efter Markstridsdagarna en större övning, Vintersol.

Klart för vinterstrid

$
0
0
Övning Vintersol har inletts. Under fredagen var förberedelserna i full gång och mycket kretsade kring att upprätta samband mellan alla ingående enheter. Under dagen lyftes även eldledningsgrupper ur artilleribataljonen ut i övningsterrängen med helikopter.

Vintersol som pågår mellan 5 och 10 februari är den stora förberedelseövningen inför Cold Response som genomförs i Norge i början av mars 2016. Under Vintersol samtränas de svenska förbanden under Norrbottniska vinterförhållanden både på och utanför våra skjutfält och övningsområden. Fokus ligger på anfall- och fördröjningsstrid i vintermiljö. Målet är att öva brigadförmåga, brigadledningsförmåga, vinterförmåga och samverkan mellan förband.

1000 deltagare

Övningen har totalt cirka 1000 deltagare från åtta förband. Dessa är Norrbottens regemente, Skaraborgs regemente, Artilleriregementet, Göta ingenjörregemente, Ledningsregementet, Helikopterflottiljen, Markstridsskolan och Försvarsmaktens logistik.

Ledningsplatskompaniet med en underställd sambandspluton var på fredagen i full gång med att upprätta tredje brigadstabens ledningsplats.
– Det är alltid lite friktioner så det brukar bli en ganska hektiskt dag så här innan det anfallet startar i morgon, det är nu vi ska se till att sambandet fungerar, berättar Fredrik Westin, soldat vid sambandsplutonen från Ledningsregementet i Enköping.

Första vinterövningen för Simon

Under fredagen lyftes eldledningsgrupper ur artilleribataljonen ut i terrängen med helikopter. Simon Dicander är signalist i en av eldledningsgrupperna. Simon har arbetat på Artilleriregementet sedan i maj förra året. Vintersol är hans första vinterövning någonsin.
– Det känns väldigt spännande. Så fort man gör fel i vinterförhållanden blir det genast kallt och svårt, under Vintersol hoppas jag att kunna lära mig vinteröverlevnad bättre.

Den eldledningsgrupp på sensorkompaniet som Simon ingår i är nyligen sammansatt så övningen kommer att handla mycket om att lära känna varandra bättre och bli mer samspelta.
– Det är ett bra gäng, så jag tror det kommer bli jättebra, säger Simon Dicander.

Bra med ett genrep på hemmaplan

Övning Vintersol är vad man skulle kunna kalla det en generalrepetition inför vad som väntar om bara några veckor. Nämligen övningen Cold Response i Norge som startar i början av mars
– Det är väldigt roligt att få vara med på två så stora övningar som både Vintersol och Cold Response. Både för min egen och gruppens del är det nog bra att vi får en chans att öva på hemmaplan innan det är dags för Norge, avslutar Simon.

Viewing all 4759 articles
Browse latest View live