Quantcast
Channel: Nyheter och reportage från Försvarsmakten
Viewing all 4759 articles
Browse latest View live

Ny verklighet kräver nya avtal

$
0
0
I flera år har fackliga förhandlingar pågått om förändringar i kollektivavtal, utan att nå framgång. Under tiden har omvärldsläget försämrats och kraven på svensk försvarsförmåga har ökat. − Försvarsmakten har i dag sagt upp två kollektivavtal för att komma vidare i förhandlingarna. Vi måste ha avtal som bidrar till tillgänglighet och ökad militär förmåga. Något annat duger inte nu, säger kommunikationsdirektör Marcela Sylvander.

Försvarsmakten bygger ett starkare försvar vilket kräver förändringar inom flera områden, bland annat kollektivavtalen. Överbefälhavaren vill se resultat och har därför fattat beslutet att två kollektivavtal ska sägas upp och upphöra att gälla från årsskiftet.
– Vi vill betala högre ersättningar till våra medarbetare när de deltar i nationella insatser och ger stöd till samhället. I dag får våra medarbetare lägre ersättning vid insatser än vad de får då de deltar vid övningar, och vid insatser får de ingen kompensationsledighet alls för återhämtning. Det vill vi ändra på, säger Marcela Sylvander.

Krigsförbandens tillgänglighet ska öka

Ett starkt försvar kräver utbildade, övade och inte minst, tillgängliga medarbetare.

Försvarsmakten behöver därför också få ned den totala volymen kompensationsledigheter över året för att nå ökad tillgänglighet hos krigsförbanden.

– Många och längre sammanhängande ledigheter begränsar i dag möjligheterna att samöva, upprätthålla beredskap och genomföra insatser. Därför behöver vi, samtidigt som vi vill införa kompensationsledighet för insatser, även se över dagens konstruktion för kompensationsledighet efter övningar.

Uppdrag över hela Sveriges yta

Uppsägningen av avtalen säkerställer att Försvarsmakten kan lösa uppgifter över hela landet, även på de platser där vi själva behöver stå för vårt boende.
– Det kan tyckas självklart med tanke på karaktären på våra militära uppdrag, att det är verksamhetens behov som styr vilket boende som kan användas. Men så är det inte i våra nu gällande avtal. Även efter att nuvarande avtal slutat gälla är vår inriktning att medarbetare på tjänsteresor i normalfallet ska erbjudas hotellstandard när det är möjligt. Men inte i alla situationer.

Uppsägningen innebär också att skattekompensationer för fria måltider och vid tjänsteresor som Försvarsmakten anser inte är försvarbara, upphör att gälla.

Förhandlingarna fortsätter

Marcela Sylvander förklarar att när det gäller de förändringar som Försvarsmakten vill göra kring insatser och övningar, måste parterna komma överens. Det är därför angeläget att förhandlingarna fortsätter och kommer i mål.

De fackliga organisationerna lämnade före sommaren sina svar på Försvarsmaktens bud.
− Deras yrkande skulle öka kostnaderna och minska tillgängligheten väsentligt. Det är inte aktuellt i ett läge där varje krona i Försvarsmaktens budget vägs på guldvåg. Det finns inga nya pengar och de resurser vi har måste användas på ett klokt sätt. Till skillnad mot de fackliga organisationerna måste Försvarsmakten ta ett helhetsansvar för verksamheten, säger Marcela Sylvander.

Försvarsmakten har ingen annan målsättning än att ha nya avtal på plats så snart som möjligt och hoppas på konstruktiva förhandlingar framöver. Om parterna däremot inte nått gemensamma överenskommelser innan årsskiftet träder centrala avtal in i form av villkorsavtalen, som är tecknade mellan Arbetsgivarverket och de fackliga organisationerna.

Läs artikeln "Vi försvarar Sverige – även utanför kontorstid"


Materielutställning inledde Reccex 2016

$
0
0
I början av veckan transporterade sig deltagarna i övningen Reccex 2016 till Umeå. Långa sträckor och normala friktioner kunde ändå göra att övningsledaren, överste Jan Demarkesse, under förmiddagen den 21 september kunde förklara övningen inledd. Den första dagen lades på att lära känna varandra och även på att bekanta sig med varandras materiel, utrustning och fordon.

På Reccex inledande dag ingick en materielförevisning. Varje deltagande land valde själv vad man ville visa upp och hur. Alla deltagare var därefter välkomna att gå runt och titta och prata, allt för att ge bästa möjliga förutsättningar för erfarenhetsutbyte.

– Det är väldigt intressant att se de olika försvarsmakternas intresse för vår utrustning, sade Richard Lund från det danska DEMA, Danish Emergency Management Agency. Vi har en hel del prylar som de är intresserade av och de har de tunga grejorna som vi själva skulle vilja ha.

Klart är att arbetsfältet CBRNE är en "materieltung" verksamhet. CBRNE står för skydd mot kemiska, biologiska, radiologiska, nucleära and explosiva hot och händelser.
I de olika ländernas montrar känns det som att det finns hur många prylar som helst som går att tappa bort. Samtidigt är det lätt att förstå vikten av att allt måste vara minutiöst vårdat, kontrollerat och inventerat.

Stort intresse

Utställningsdagen och det intresse som deltagarna visade varandras materiel grundade sig med säkerhet på ett brinnande intresse för CBRNE-frågor. Diskussionerna var ivriga när man visade varandra hur fordon och materiel fungerade. Olika lösningar på samma problem exponerades och klart är att det går att göra samma sak på många olika sätt.

Rutinerade och debutanter

Många som var på plats har lång erfarenhet och varit med förr. Staff Sergeant Liimatainen har tillhört finska CBRN-kompaniet i över tio års tid men är på Reccex i Umeå för första gången, nu i en ny roll som ansvarig för det finska instruktörsteamet. För andra är det mesta nytt. För chief maintenance engineer Vaara som är civilanställd i det finska försvaret är det första gången.
– Jag lär mig av allt, allt är nytt, sa Vaara.

På taket till danska kompanistabens container stod Ole Pilgaard och monterade antenner för att varning- och rapporteringskedjan skulle kunna fungera. Vid det norska indikeringsfordonet visade sergeanten Bech sin vagn för intresserade finska kollegor. Det var full fart i montrarna och sakta men säkert bröts isen mellan personalen i de fem deltagande nationerna.

Kemiska stridsmedel i fokus

$
0
0
Kemiska stridsmedel är farligt. För att lära sig att upptäcka, skydda sig och sanera kemiska stridsmedel är det viktigt att öva skarpt. Kompetens för att genomföra övning med skarpa preparat finns på Försvarsmaktens CBRN-banor. Personal från Försvarsmaktens alla CBRN-banor har sammanstrålat till Reccex 2016 för att genomföra denna övning med skarpa kemiska stridsmedel.

– För att lära oss hur senapsgas uppträder och hur sarinklorid saneras behöver vi öva med skarpa ämnen, säger major Sundqvist som är övningsledare.

Täthetsprov

Den finska truppen tar på sig skyddsdräkterna och blir visiterad av instruktörerna. Därefter marscherar de till tårgaskammaren för täthetsprov. Om det visar sig att skyddsmasken inte håller tätt så blir det ingen mer övning för de personerna, då får de hålla säkerhetsavstånd och titta på.

 

När täthetsprovet är avklarat så inleds övningen med en förevisningsdel. Instruktören visar deltagarna hur senapsgas ser ut och hur ämnet reagerar på olika underlag. Han droppar senapsgas på metall och på gräs för att visa hur ämnet reagerar. Därefter droppar han vatten på samma ställe för demonstrera olikheterna i uppträdandet hos ämnet. Under visningen så berättar övningsledaren vad som händer för deltagarna. Förutom senapsgas förevisas även det kemiska stridsmedlet sarin.

Hanterar stridsmedel

Efter att ha observerat förevisningen ska deltagarna genomföra momenten själva. Mängderna med stridsmedel är mycket små. Trots det ska de övade prova sina egna indikeringsinstrument på de skarpa preparaten. De får därefter sanera med diesel, personsaneringsmedel och med klorkalkslam. Som avslutning på övningen ska självklart de själva saneras ut. Rent ska det bli.

Svenskt luftrum kränkt av norskt statsluftfartyg

$
0
0
Den 8 september flög ett norskt statsluftfartyg in på svenskt territorium utan tillstånd, vilket formellt sett betraktas som en kränkning.

Flygningen gjordes med ett plan som norska staten hyrt in och den flygplanstypen omfattas inte av tillståndet för flygning över svenskt territorium. Försvarsmakten har lämnat en rapport om händelsen till regeringskansliet.

400 elever besökte Skövde garnison

$
0
0
Strax över 400 gymnasieelever och arbetssökande besökte Skövde garnison under fredagen för att få information om Försvarsmakten. Eleverna kom från gymnasieskolor i Skövde, Skara, Mariestad, Falköping och Borås.

Det är stor skillnad jämför med förra året, då hade vi endast 160 elever på besök. Vi har satsat mycket på marknadsföring och kontakten med skolorna det här året, berättar Elin Larsson som är rekryteringskoordinator i Skövde.

1000 möjligheter inom försvaret
På programmet fanns en guidad rundvandring på området där det bland annat gavs möjlighet att provsitta fordon, känna på olika typer av vapen och lära sig hur man renar vatten. Eleverna fick även ta del av en föreläsning där de fick veta mer om Försvarsmakten och vilka personalkategorier som finns.

Det finns 1000 möjligheter inom försvaret. Det går att jobba inom olika områden såsom logistik, ledning, underrättelse och säkerhet samt teknik, säger My Jutered, som var en av flera yrkesinformatörer som föreläste under dagen.

Utbildningspremie efter godkänd utbildning
Eleverna fick även veta hur man går tillväga för att ansöka till grundutbildningen och hur man därefter söker vidare för att utbilda sig till officer eller till specialistofficer.

Efter godkänd grundutbildning tilldelas du en utbildningspremie som variera beroende på vad du utbildat dig till, berättar My Jutered.

Händer mycket inom försvaret
Albin Johansson som går andra året på Lichron Teknikgymnasium, har planer på att söka till grundutbildningen när han är klar med studierna.

Ja, jag tycker det är ett intressant område där det händer mycket.

Eleverna fick även egen tid för att gå runt och prata med soldater och officerare. Dagen avslutades med en öronbedövande stridsförevisning, där stridsfordon 90 och stridsvagn 122 visades upp.

Övergiven väska

$
0
0
Den stod övergiven i en av hallarna på Umeå flygplats. Övningen gick ut på att identifiera ett eventuellt hot från väskan och om så var fallet, neutralisera det. Den norska EOD-gruppen blev i övningen kallad till Umeå flygplats efter en händelse tidigare på dagen där man misstänkte att nervgas var inblandat.

Förutsättningen byggde på att en väska tidigare under dygnet tagits om hand i Stockholm och att de som gjort detta nu visade symptom på nervgasförgiftning. Den norska gruppen fick tillträde till ”airside” på flygplatsen och parkerade sitt fordon, sin ”Dingo”, strax utanför den hall där det misstänkta föremålet hade lämnats. För säkerhets skull hade flygplatsen stängt ned det berörda området och soldaterna kunde arbeta tämligen ostört.

Hot från gas

Förutsättningen ställde höga krav på EOD-soldaterna. Att CBRNE-området är materialkrävande förstår alla som möter denna grupp i sitt stora fordon och tillika stora släpvagn. Dock är det ingen tvekan om annat än att detta jobb fostrar soldater som har minutiös kontroll på sin utrustning. Det resulterade i att gruppen inte behövde ta några risker då det kunde vara aktuellt med gas. Snabbt kom personalen till skott med att få fram sina skyddsdräkter för att undersöka den kvarlämnade väskan. Ombyte! På med utrustningen och - framåt!

Från kontaminerad till sanerad

$
0
0
Att tvingas använda all sin förmåga. Att prova sin organisation och sin utrustning med komplexa uppgifter och stor volym. – Utmanande tankar att tänka” sa övningsledaren major Rolf Sundin.

Scenariot för dagens saneringsövning inleddes med att en grupp svenska soldater hamnar i strid. Under striden blir soldaterna utsatta för ett direkt anfall med kemiska stridsmedel och de påbörjar omedelbar sanering. Det innebär att de tar hand om sig själva och sin stridsparskamrat genom att titta efter symptom och skador. Skyddsmasken tas på och personsaneringsmedel används på händer och nacke. I denna grupp av soldater finns de med symptom på nervgasförgiftning därför gör de ett första omhändertagande av skadad och kallar snabbt på hjälp.

Finsk enhet sanerade

En finsk styrka med saneringsförmåga och medicinsk kompetens genomförde en utförlig sanering av de skadade soldaterna. Den utförliga saneringen är ett strukturerat sätt att ta av sig personlig utrustning och kläder och rengöra dem. Man börjar med vapen och stridsväst därefter uniform och kängor. Tydliga stationer och instruktioner samt en gräns för var det är smutsigt och var det är rent. Alla har sin roll och uppgift, arbetar snabbt och metodiskt. När personalen är omhändertagen så saneras även vapen och fordon.

Jämför metoder

– I den här övningen tvingas saneringsenheten på det finska kompaniet att använda hela sin förmåga. De får öva med stor volym på utsatta och skadade, säger Rolf Sundin.

– Kombinationen av skadade och kontaminerade personer samt sanering även av materiel och fordon gör att man praktiskt provtrycker sin egen organisation och sina egna metoder. När man dessutom vid utvärderingen jämför metoder mellan de deltagande länderna ger det en gemensam överspridning och en hel del att bearbeta, avslutar major Sundin.

”Strålande” samarbete

$
0
0
En enhet beskjuts av raketer, dagen efter detonerar en sprängladdning med radioaktiva ämnen. Där har ni en delar av scenariot för en av plutonerna under Reccex femte och sjätte övningsdag. – Samarbetet fungerar väldigt bra, vi har liknande arbetsmetoder och vi lär av varandra hela tiden, berättar sergeant Jim Dongworth, chef för den brittiska rekognoseringsgruppen.

Reccex övergick under söndagen från momentövningar till övningar med en högre komplexitet och tillämpningsgrad. Övningsdeltagarna var nu indelade i tre plutoner.

Det övergripande scenariot handlar om att en multinationell säkerhetsstyrka ska hjälpa till att bygga upp säkerheten i ett fiktivt land. Hotet från kemiska, biologiska radiologiska, nukleära och explosiva händelser har höjts och rebellgrupper har ökat sin aktivitet den senaste tiden.

En av plutonerna är sammansatt av enheter från samtliga fem deltagande nationer; en dansk, en brittisk och en norsk rekognoseringsgrupp, en finsk EOD-styrka, en svensk saneringsgrupp och en dansk provtagningsgrupp.

Skadeutfall och farliga ämnen

Under söndagen hade plutonen fått in uppgifter om att en enhet och deras pansarbandvagn blivit beskjutna från luften med en raket under natten. Det fanns misstanke om att ammunitionen som använts innehållit radioaktiva ämnen och spridits i området. Pansarbandvagnen som besköts innehöll ammunition, varför man misstänkte att det fanns ammunition att oskadliggöra. Senare på morgonen hade indirekt eld uppfattats i närheten av deras läger och omedelbart gett utslag på deras kemiska indikeringsinstrument. Delar av personalen uppvisade dessutom nervgassymtom.

Simon Holm

Ammunitionsröjning, sanering och provtagning

Uppgiften som plutonen fick var att understödja den beskjutna enheten och efter samråd skickade plutonchefen först in det tunga rekognoseringsfordonet därefter saneringsgruppen som mötte upp de skadade. Den skadade personalen togs omhand och sanerades utan att egen personal utsattes för risker. Området genomsöktes dels för att egen personal säkert skulle kunna arbeta men också för att identifiera vad och var de farliga ämnena och ammunitionen fanns. Därefter oskadliggjordes ammunitionen av EOD-teamet och provtagningsteamet tog prover av de farliga ämnena.
– Till en början visste jag inte hur långt jag kunde gå med de resurser jag har i min pluton, jag behövde mer information. Men efter ett tag hade vi god kontroll över området och vad som skulle göras, sa den danska plutonchefen, löjtnant Simon Holm.

– Svårigheten kan vara att samordna alla moment som ska utföras. Ibland går övningsledningen in och styr lite för att snabba på skeendet. Vi spelar inte helt på ett taktiskt läge, sa övningsledaren, major Thomas Holmberg.

– Det var en bra övning som engagerar alla ingående enheter. Det är duktiga gruppchefer och samarbetet har fungerat på ett mycket bra sätt. Gruppcheferna tog diskussioner på plats för att komma fram till bra beslut, säger Simon Holm.

Sprängladdning och radioaktiva ämnen

Under måndagen sattes plutonen åter på prov då ett nytt scenario spelades upp. I samband med att en logistikbas skulle byggas upp detonerade en sprängladdning med radioaktiva ämnen. Då blev det full fart för den danskledda multinationella plutonen. Samverkan och planering av insats samt fördelning av resurser för att vara så effektiva som möjligt. Dessutom upptäcktes en person som sprang ut ur området med en ryggsäck som man misstänkte kunde innehålla explosiva ämnen.

– Så här långt har samarbetet fungerat jättebra, det är en bra övning där vi får utbyta erfarenheter och lära av varandra för att bli bättre. Vi kan se att vi använder ungefär samma arbetsmetoder och vi stöter på samma typer av problem, avslutar sergeant Jim Dongworth, chef för den brittiska rekognoseringsgruppen.


F 17 flyger över Baltikum

$
0
0
På tisdag förmiddagen startade två Jas 39 Gripen från Ronneby flygbas och kort därefter landade gripenplanen på flygbasen Lielvarde i Lettland.

I veckan deltar F 17 i övningsserien Ramstein Alloy. Nytt för denna gång är att F 17 även nyttjar den lettiska flygbasen Lielvarde.

−Strax innan lunch landade två Jas 39 Gripen in. Vi har tidigare landat i Ämari i Estland och Siauliai i Litauen och efter idag även Lettland, säger kontingentchef Johan Elofsson och som till vardags arbetar som divisionschef vid F 17.

Efter att flygtekniker på plats kontrollerat och godkänt flygmaskinerna återvände stridsflygmaskinerna till det lettiska luftrummet för att delta i övningsmoment och landade senare in på Ronneby flygbas. Övningsserien gick tidigare under namnet Baltic Regional Training Event och syftar till att inom ramen för Nato och Pfp (partnerskap för fred) samöva flygstridskrafterna i Östersjöregionen.

−Sverige har idag omfattande och välutvecklat samarbete med Nato inom partnerskapets ram.  Genom Ramstein Alloy fortsätter vi att utveckla förmåga till interoperabilitet och är ett bra tillfälle för flygförarna att utvecklas i sin roll och träna mot andra flygplanstyper.

Detta övningstillfälle pågår mellan 27 och 28 september och förutom Sverige deltar Finland. Estland, Lettland, Litauen, Polen, Frankrike och Tyskland.

”Äldst och snyggast”

$
0
0
För lite mer än en vecka sedan passerade de grindarna in till Amfibieregentet, de skrev in sig och hämtade sin militära utrustning.

En lång väntan var äntligen över för drygt 120 blivande rekryterna och nu inleddes den elva månader långa utbildningen till att bli soldat. En av dem som ryckte in var Thobias Petersson som med sina 29 år är äldst på GU-kompaniet vilket hans kamrater på ett kärvänligt sätt redan har påpekat för honom. Han har tidigare varit i kontakt med Försvarsmakten för att genomföra utbildning i Flygvapnet men av olika anledningar blev det aldrig så, men drömmen och intresset har hela tiden funnits kvar och nu är han här.

– Jag har länge haft intresse för att genomföra utbildning och nu blev det ett bra tillfälle. Jag har jobbat inom IT och pluggat och trivts jätte bra med det, men jag har hela tiden känt det som att något fattas. Det jag har saknat är kamratskapen och utmaningar, det får jag här. Vi har bara varit här drygt en vecka och jag känner redan att vår pluton har blivit ett sammansvetsat gäng och det är det som jag har saknat. Alla kallar mig för ”pappa” för att jag är äldst, jag brukar säga att jag är äldst och snyggast (sa han med ett skratt). Jag ser definitivt en framtid i Försvarsmakten efter genomförd utbildning, sa Thobias.

Det märks att Thobias är lite äldre, med sin erfarenhet har han distans till sig själv. Precis som Thobias berättade så är det tydligt att stämningen på plutonen är bra. De har redan efter bara några dagar förstått vikten av att hjälpa varandra och att sätta gruppen och plutonen främst.

Ändrad utbildning

Efter att värnplikten lades i vila år 2010, infördes den tre månader långa Grundläggande Militär Utbildningen,(GMU), som byggde helt på frivillighet. Efter genomförd GMU följde en befattningsutbildning för de som valde att vidareutbilda sig. GMU och befattningsutbildning är från och med i år en sammanhängande utbildning kallad grundutbildning, GU. Rekrytutbildningen genomförs med det nya systemet mellan 9-11 månader med rekrytförmåner. Utbildningslängden är avhängt på vilken inriktning som rekrytomgången har. Efter några års genomförande av GMU, har erfarenheten kommit fram till att det ger bättre utbildningsbetingelse för rekryterna och bättre förutsättningar för krigsförbanden att genomföra utbildningen som en helhet.

 

 

 

 

 

 

Han ska leda verksamheten på Gotland

$
0
0
Att leda och samordna Försvarsmaktens dagliga verksamhet på Gotland, det är översten Mattias Ardins nya uppdrag. Nu väntar ett stort arbete med att bygga upp försvaret på ön. Och för Mattias Ardin ligger Gotland särskilt varmt om hjärtat.

Beslutet om att Försvarsmakten stannar permanent på Gotland har varit känt i nästan två veckor och överste Mattias Ardin är därmed i full gång med sitt arbete. Det är nämligen han som har fått förtroendet att leda och samordna all den dagliga verksamheten på ön.

– Det här är väldigt spännande och roligt. En oerhörd utmaning, säger Mattias Ardin.

Och även om han beklagar orsaken till att Försvarsmakten nu behöver finnas permanent på Gotland, det försämrade omvärldsläget, så ser han positivt på uppgiften han har framför sig. Ledningen stationeras dessutom i Visby, en klar bonus för gotlänningen.

– Jag är född och uppvuxen i Visby så det blir att få komma hem, det känns bra, säger han.

Mattias Ardin har de senaste åren arbetat på Högkvarteret i Stockholm, bland annat med frågor som rör hemvärnet. Men nu flyttar han alltså tillbaka till Gotland och tar sig an det omfattande arbetet att bygga upp försvaret på ön.

– Försvaret på Gotland har ju till stora delar avvecklats sedan 2005. Nu handlar det om att återuppbygga förmågan och funktionen igen, berättar han.

Den framskjutna ledningen på Gotland koordineras av regional stab mitt. Det dagliga arbetet går ut på att stödja och samordna all försvarets verksamhet på Gotland. Och det är redan fullt upp. Det ska koordineras och planeras ihop med länsstyrelse och region. Dessutom ska det anställas personal till ledningen och de behöver tillsättas fort, jobbannonsen ligger redan ute.

– Det finns mycket att göra framöver, säger Ardin, vi behöver skapa strukturer och knyta kontakter för att bygga upp totalförsvarsförmågan. Och det ska byggas ett helt nytt regementsområde.

Det är 150 soldater som blivit beordrade att stanna kvar på Gotland. De stannar kvar i två månader och kommer därefter att avlösas av andra förband tills den ordinarie stridsgruppen är på plats sommaren 2017. Beslutet grundar sig i den över tid försämrade säkerhetssituationen i närområdet och behovet av en ökad militär närvaro som konstaterats i det försvarspolitiska inriktningsbeslutet. Och Mattias Ardin påminner om att Gotland är ett mycket strategiskt område för Sverige.

– Nu visar vi på Försvarsmaktens operativa förmåga. Att vi vill och kan försvara Sverige – och i synnerhet Gotland. 

Reservofficerens unika kompetens som förenar militär och civil profession

$
0
0
Huvuddelen av stabsmedlemmarna i 2.brigadstaben är reservofficerare och tjänstgör tidvis under övningar och utbildningstillfällen. Reservofficerens unika kompetens som förenar militär och civil profession är något som armén och 2.brigadstaben drar nytta av i flera avseenden. Inom försvarsmedicin har våra reservofficerare fått och tagit ett stort ansvar i att utveckla funktionen, vilket de berättar om här.

Brigstri 16 och återigen dags för den ena av oss att hänga upp den vita rocken och lämna patientarbetet på sjukhuset och för den andra att lämna plastförklädet, de riktigt långa plasthandskarna och korna i ladugården för en vecka i fältuniform. Som reservofficer har man den unika fördelen av att ha två helt olika arbeten med samtidigt helt olika möjligheter att utveckla sin yrkeskompetens. Arbetet som brigadstabsläkare och brigadstabsveterinär ger fantastiska möjligheter att utveckla bl.a. organisatoriska- och ledarskapsförmågor i en miljö och på ett sätt som inte hade varit möjligt i vår civila gärning.

Som vanligt innebär stabens övningar att brigadstabens logistikavdelnings försvarsmedicinsektion, d.v.s. vi två, utsätts för utmaningar. Hur ska vi på bästa sätt, och i en taktisk inramning, optimera förutsättningarna för att skapa och bibehålla ett gott personellt stridsvärde samt lyckas med ett gott medicinskt omhändertagande inom förbanden i den ofta mycket krävande verklighet som brigaden ska verka i?

Redan för ett par år sedan insåg vi att försvarsmedicinen behövde ominriktas från den då gällande huvuduppgiften internationella insatser till att även kunna matcha behoven i samband med högintensiva skeenden vid nationellt försvar. Vi tog initiativ till och utvecklade inom 2.brigaden ett lokalt försvarsmedicinkoncept för att hantera detta. På senare tid har vi också fått en unik möjlighet att utifrån detta tidigare arbete gå vidare i syfte att bidra till utvecklingen av ett nytt nationellt försvarsmaktsgemensamt sjukvårdssystem. Detta system ska kunna hantera alla konfliktnivåer och vidare fungera som en integrerad militär pusselbit i ett nationellt totalförsvarskoncept för katastrofsjukvård.

Förutom att samöva de deltagande staberna i ett militärt scenario blev övningen Brigstri 16 en utmärkt "testbänk" för oss att i en taktisk kontext testa våra teoretiska konceptuella teorier gällande hur försvarsmedicinkedjan borde kunna fungera i ett nationellt scenario på brigadnivå. Vi tar från övningen med oss en stor mängd erfarenheter som vi nu kommer att analysera och bearbeta inför nästa test som blir vid övning ASSÖ 16 (arméns stabs- och sambandsövning).

Vår förhoppning är att vi ska ha kommit så långt i arbetet att vi, inom i första hand markarenan, kan öva med en begränsad men komplett betaversion av nytt militärt sjukvårdssystem under övning Försvarsmaktsövning 17 Aurora.

Erik Mattsson RO/stabsläkare 2.brigadstaben
Anders Sandberg RO/stabsveterinär 2.brigadstaben

"Gör man fel så dör man"

$
0
0
Det sitter i detaljerna. Förmågan att intuitivt veta vad som ska göras och när är avgörande. Att vara riktigt vass i sin egen roll gör att man tillsammans med sina kollegor skapar en väl fungerande helhet. Stridsvagnsbesättningarna som varit inne på repetitionsutbildning har det fortfarande. Trots att det var många år sedan de gjorde sin värnplikt.

— De här soldaterna är riktigt bra. De är otroligt duktiga och när de kommer hit kan vi lägga nivån högt, berättar Stefan Lindquist som är chef över den besättningsträningsanläggning som används för att mängdträna stridsvagnsbesättningar. De sitter fortfarande i ryggmärgen på dem eftersom de spenderade ett år av sitt liv med att nöta sin specialitet med en kontinuerlig stegring. Det gör att de är väldigt värdefulla för Försvarsmakten och vår förmåga.

Simulatorer ett effektivt sätt att träna detaljer

Under den repetitionsutbildning av stridsvagnsbesättningar som nyligen har genomförts i Skövde användes besättningsträningsanläggningen – BTA, för att på ett effektivt sätt träna alla delar av besättningarna i sitt eget hantverk. Skytt, vagnschef och laddare var inne i den simulerade miljön och förarna var ute på fältet i verkliga stridsvagnar. En metod som tillåter en hög detaljupplösning och att man helt och fullt kan fokusera på att plocka fram sina egna färdigheter och utveckla dem.

— Under det här träningstillfället har vi inne i anläggningen fokuserat på detaljerna i detaljerna för att finjustera deras personliga färdigheter i sin roll som vagnchef, skytt eller laddare, berättar Stefan. Med hjälp av vår simulator kan vi följa deras minsta rörelse och se hur de tänker och om de missar små men viktiga steg. För gör man fel i skarpt läge, ja då dör man. Det vi sysslar med är på allvar, det ska man inte glömma bort och att ha förtroende för varandras förmåga var ett av målen med den här repetitionsutbildningen. När de väl gäller ska de kunna lita på varandra till hundra procent.

Med repetitionsutbildning tar Försvarsmakten till vara på den kompetens som finns hos dem som gjorde värnplikten och kan på det sättet öka förbandens operativa förmåga. Beslutet att låta Försvarsmakten beordra till tjänstgöring för repetitionsutbildning fattades av regeringen 2014. Vi det här tillfället var det 55 stridsvagnssoldater som spenderade sex dagar i Skövde med att uppdatera och förfina sina kunskaper.

Försvarsmakten kommenterar Aftonbladets rapportering om Irakinsatsen

$
0
0
Aftonbladet rapporterar i dag om den svenska insatsen i Irak. Rapporteringen innehåller uppgifter som kan tolkas så att den svenska kontingenten har gått utanför det mandat Försvarsmakten fått av regeringen. Det är fel.

All verksamhet genomförs inom det mandat Försvarsmakten har för insatsen.

Insatsen har besökts av utrikesministern, försvarsministern, företrädare för försvarsutskottet och tjänstemän från både försvarsdepartementet och utrikesdepartementet. Samtliga har vid besöken delgivits uttömmande information om insatsen och dess förutsättningar.

Försvarsmakten informerar också regelbundet försvarsdepartementet om insatsen och den svenska kontingentens verksamhet.

Läs mer på Försvarsmakten kommenterar

En offensiv plan

$
0
0
Inventera arter i ett naturområde, sätta samman en Volvo eller skydda marina sjöstridskrafter, vad har det gemensamt? Jo, att det utförs av medarbetare. Ska man kunna prestera på sin arbetsplats, oavsett uppgift gäller det att det är ett öppet klimat och att man blir väl behandlad av sina kollegor även om man inte alltid tycker likadant. För att bli bättre på att upptäcka och hantera problem samlade Marinbaschefen sina närmsta chefer men även chefer från Länsstyrelsen och Volvo för att under en dag tillsammans utbyta erfarenheter med varandra i de här frågorna.

Att bli mobbad, utsatt för ovälkommen uppvaktning eller särbehandlad för att du är i minoritet är bara några exempel på aktiviteter som kan göra arbetsdagen svår att uthärda. Som chef måste du snabbt kunna uppfatta om den typen av aktivitet pågår eller är på väg att hända för att kunna handla.

Det finns bra utbildningar som ökar kunskapen inom ämnet och ger verktyg som gör det lättare att agera. Men när man som chef har en fylld kalender kan det vara svårt att få tiden att gå ihop och ta sig iväg på en flerdagarsutbildning på annan ort. Av den anledningen började  Marinbasens utvecklingsgrupp för likabehandling att planera för en annan lösning. I samverkan med Micael Ekdahl från Blekinge flygflottilj, F 17 som är extra kunnig i ämnet, tog man fram en komprimerad version av utbildningen som skulle sträcka sig över en dag. För att få ytterligare dynamik i diskussionerna valde man att bjuda in kvinnor i motsvarande chefsbefattningar från Länsstyrelsen och från Volvo i Olofström.

Magnus Persson, chef för Basskyddskompaniet är en av dem som var med på utbildningen och som uppskattade att få en inblick i hur man jobbar med samma typ av frågor i en annan myndighet och i näringslivet.

– Hur vi arbetar med dessa frågor skiljer sig inte så mycket åt. Nu måste vi bli bättre på att få in det som en naturlig del i det dagliga arbetet säger Magnus Persson, chef för Basskyddskompaniet.

Britta Serup kom med några kollegor från Volvo i Olofström och konstaterade att de skulle ha mycket att prata om på vägen hem i bilen.

– Det har varit bra, vi har fått nya infallsvinklar att bära med oss hem. Detta är något man måste jobba med hela tiden, det är viktigt att vara beredd att förändra sig i sin yrkesroll, säger Britta Serup, serviceledare på Volvo i Olofström.

Under dagen utgick man från olika typer av händelseförlopp, eller ”case” där arbete i olika grupper varvades med diskussion i storforum. Dagen avslutades med att man gick igenom vilka verktyg och checklistor som ska användas i Försvarsmakten.

– Detta är jätteviktigt. Att få en dag tillsammans, där jag och mina närmsta chefer får en gemensam plattform att utgå från snabbar upp arbetet under tiden vi väntar på att alla ska ha hunnit åka iväg på flerdagarsutbildningen, säger Erik Andersson, Marinbaschef.

Nu är nästa steg att låta det här sippra ner genom organisationen.


Positivt att kombinera frivillighet med plikt

$
0
0
I dag presenterar regeringens särskilde utredare Annika Nordgren Christensen sitt betänkande "En robust personalförsörjning av det militära försvaret". Utredningen föreslår bland annat en långsiktig och flexibel lösning där frivillighet kombineras med plikt vilket Försvarsmakten ställer sig positiv till.

– Försvarsmakten vill ha soldater och sjömän som är motiverade, vilket vi har fått i det frivilliga systemet. Men vi ser också fördelar med att kunna använda en totalförsvarsplikt som ett komplement till frivilligheten. Det ger en flexibilitet att kunna variera antalet inryckande över tiden, utifrån omvärldsläge och krav på försvarsförmåga, säger tillförordnad personaldirektör Klas Eksell.

Den grundläggande militära utbildningen infördes 2011, som en del av dagens personalförsörjningsmodell som helt bygger på frivillighet.

– Erfarenheter från andra länder visar att det tar lång tid att etablera ett nytt personalförsörjningssystem. Därför har Försvarsmakten ännu inte kunnat dra definitiva och långsiktiga slutsatser om dagens system, säger Klas Eksell.

Han förklarar att huvuddelen av de rekryter som i dag fullgör grundutbildning tar en anställning i Försvarsmakten, direkt eller senare i någon form. Tillväxten av heltidssoldater följer den långsiktiga planen medan tjänstgöring på deltid och inom vissa geografiska områden och i vissa befattningstyper däremot har visat sig ha en lägre attraktionskraft än förväntat.

Försvarsmakten kommer nu att analysera utredningens rapport och lämna fördjupande svar på den remiss som regeringen ska skicka ut till berörda myndigheter. Regeringen förväntas fatta beslut i början av nästa år. 

Brigadstaberna övade ihop

$
0
0
På avstånd ser det ut att vara lugnt och stilla i den skogsomgärdade grusgropen. Men i den till synes lugna miljö pågår just nu ett febrilt arbete med att leda och planera strider mot en främmande makt som anfaller Sverige. Det är Arméns stabs- och sambandsövning som pågår och i den mobila och kamouflerade stabsplatsen hittar vi tredje brigadstaben.

En koncentrerad stämma ljuder i hötalartelefonen, "20 eldstötar, 20 hårdmål”. Inne i stridsledningscentralen är tempot högt. Fokuserade ögon är riktade mot skärmarna som visar lägesbilden. Raska fingrar smattrar på tangentborden. Personalen är koncentrerad. Det är krig.

– Vi i tredje och andra brigadstaben övar ihop. Det är mycket värdefullt att träna tillsammans, att leda två brigader under ett spelat fientligt angrepp mot Sverige, konstaterar överstelöjtnant Tomas Nybom, ställföreträdande brigadchef. Han står hukad över en större karta i ordertältet, vänder åter ned blicken och granskar det territorium där den militära aktiviteten är som hetast.

Övningssceneriet är att Väst- och Sydsverige har utsatts för ett oprovocerat anfall av en främmande militärmakt. Målet har varit såväl orter på västkusten som platser inåt landet med centrala stridsområden mellan de stora sjöarna Vänern och Vättern.

– Det är intensiv krigsföring med ständiga taktiska överväganden, säger Tomas Nybom och fortsätter:

– Det är inte bara vi i Försvarsmakten som är en komponent utan givetvis även de civila myndigheterna. Vi har fokus på att försvara riket samtidigt som de andra aktörerna hanterar bland annat omfattande flyktingströmmar från de områden som drabbats av kriget. Det är en mycket svår situation.

Slipad och vass metodik

Även om de spelade striderna pågår i Väst- och Sydsverige sker själva övningen på plats vid Ledningsregementet i Enköping. Det är här som de båda staberna, hemmahörande på I 19 i Boden respektive P 4 i Skövde, övar att leda sina brigader i en uppblossad konflikt.

– Vi slipar på vår metodik och blir vassare, fastslår Tomas Nybom kort och koncist. Logistiken ska klaffa. Underrättelse hämtas in om fiendens läge och framtida sannolika drag. Kommunikationssystem ska fungera under förflyttning och i strid. Det är bara ett axplock av det som staben tacklar. Besluten är många. Klockan tickar. Tiden går snabbt.

Efter sex dagars övning väntar utvärdering; att lära sig vad som fungerade bra respektive vad de båda brigaderna kan skruva lite mer på. Men på det hela taget är den ställföreträdande brigadchefen nöjd.

– Det har varit en givande övning. Jag ser redan fram mot nästa tillfälle då vi får öva igen, avslutar Tomas Nybom med ett leende samtidigt som han tar av sig stridsutrustningen som han burit hela veckan.

"Skicka frön istället för mat"

$
0
0
Kudumoch Nyakurono är väldigt ung för att vara kommunledare (County Commissioner). Kudumoch tillhör stammen Murle och är ledare för en kommun som heter Jebel Boma County och ligger 30 mil från delstatshuvudstaden Bor i Jonglei state, Sydsudan. Vid den här tiden på året går det bara att ta sig till platsen med helikopter. I ett land som har plågats av inbördeskrig, stamkrig, oroligheter, kriminalitet och där en ko är värd mer än ett människoliv går det att finna ljuspunkter. Jebel Boma county är just en sådan. Major Joakim Rehnvall sänder en rapport från ett krigshärjat land.

Helikopterpatrullen till Boma är ett sammansatt team bestående av en närskyddsstyrka som denna gången består av 10 soldater från den etiopiska bataljonen, Två MLO (Military Liasion Officer), Auta från CPU (Child Protection Unit) och Bernard från RRP (Relief, Reintegration & Protection). Alla är delar av UNMISS, United Nations Mission in South Sudan.

Kommunledare Kudumoch ser ljust på framtiden. Delstatsguvernören Baba Medan har lovat att avsätta pengar för att inrätta en polisstyrka i Boma.

− Igår sköts en kvinna till döds och hennes barn rövades bort. säger Kudumoch. Just nu är det armén, SPLA (Sudan Peoples Liberation Army) som får agera polisstyrka.

Deras största problem är bristen på mat. Det har regnat för lite under regnperioden och det som planterades i början på sommaren har dött.

− Det finns lite mat kvar från World Food Programs (WFP) senaste leverans, men vi har inte fått tillåtelse att använda den maten än, och allra helst ser jag att WFP skickar frön istället för mat. Annars sitter folket bara och väntar på hjälpsändningar istället för att odla!

Ett hårt men samtidigt insiktsfullt uttalande av den unge kommunledaren. Kudumoch ser trött ut, men vågar sig på att le vid några tillfällen. Det är uppenbart att han är stolt över de framsteg som trots allt har gjorts i Boma. De är när Kudumoch räknar upp de senaste kriminella aktiviteterna som han blir som mest allvarlig och det är tydligt att det är en fungerande polisstyrka som står högt på önskelistan just nu. Det är lite svårt att som svensk medborgare relatera till att det med jämna mellanrum sker mord och barnkidnappningar i byn.

Uppgiften här är att bedöma säkerhetsläget och den humanitära situationen i området. Det är nio månader sedan en UNMISS patrull besökte platsen. Teamet har länge planerat att besöka denna platsen men framförallt satte striderna i Juba i Juli käppar i hjulet för oss men nu är UNMISS äntligen på plats i två dagar.

Stort ansvarsområde

Vårt ansvarsområde är större än Götaland och totalt 22 förbindelseofficerare ska täcka in detta området tillsammans med en bataljon från Indien och en bataljon från Etiopien på vägar som översvämmas under regnperioden.

Det finns stora problem med att hålla kontakt med de olika befattningshavarna i ansvarsområdet då oftast satellittelefon är enda kommunikationen som fungerar. Under besöket får vi veta att Kudumoch har tillgång till epost via en hjälporganisation på plats. Vi utväxlar epostadresser med varandra och lovar att hålla kontakten. Att hålla kontakten via e-post är så mycket lättare än att prata via en dålig satellituppkoppling med någon som pratar knagglig engelska. Jebel Boma County är ett lysande exempel på att det går att leva i fred med varandra trots olika stamtillhörigheter i detta landet.

Major Nyok Padiet är den lokale SPLA befälhavaren:

− I mitt förband finns alla stammar från området representerade, vi gör ingen skillnad på någon. Just nu har vi ett training team från Juba som integrerar Cobra faction som tidigare räknades som rebeller, säger Major Nyok.

Tyvärr är så inte fallet i övriga landet där mindre strider sker dagligen mellan SPLA och SPLA-IO (Sudan Peoples Liberation Army in opposition). Just nu är läget väldigt spänt då den förre vicepresidenten Riek Machar  uppmanar till väpnad kamp från sin exil i Khartoum.

Framgångsrikt besök

För att summera besöket så har UNMISS på två dagar knutit viktiga kontakter och utväxlat kontaktuppgifter. Det är lika viktigt för de lokala befattningshavarna att kunna få tag på UNMISS som tvärtom.

− Vi har tagits emot med öppna armar och gästfrihet vilken inte ofta är fallet i övriga delar av landet. Tvärtom så misstänks vi för att vara spioner åt rebellerna och ombeds att sluta ställa frågor om oväsentliga saker såsom om civilbefolkningen har tillräckligt med mat eller känner sig säkra när de går till brunnen för att hämta vatten… UNMISS ska ha rörelsefrihet i landet, men så är tyvärr inte alltid fallet, ofta får våra patruller vända i olika checkpoints, säger Joakim Rehnvall, svensk förbindelseofficer i UNMISS.

 County Commissioner Kudumoch arbete kommer UNMISS att lyfta fram som ett lysande exempel på hur den lokala politiken bör föras för att skapa fred och stabilitet i detta krigsargade land.

Övning på Västkusten

$
0
0
Om några dagar inleds en övning på Västkusten i ett område mellan Göteborg och Lysekil.

Det är bevakningsbåtkompaniet tillhörande Amfibieregementet som genomför övning i skärgårdsmiljö. Syftet är att öka förmågan att skydda viktiga hamnar, anläggningar och civil sjöfart. 

Havet länkar samman människor och förser oss med försörjning. För Sverige är import- och exporthandeln som går via östersjön extremt viktig där hela 90 procent går via sjövägen. Göteborgs hamnar är en viktig länk in mot Sverige och därför är det viktigt att tillse att det finns fria vägar in och ut.

Sveriges välfärd och utveckling är beroende av av fri tillgång till havet och skärgården, såväl för transporter som för rätten att nyttja de naturtillgångar som finns i havs- och skärgårdsområden som omger Sveriges kust.

Bevakningsbåtkompaniet kommer att öva under perioden 4-12 oktober i ett område som sträcker sig från Göteborg till Lysekil. De kommer att använda sig av fartyg, båtar och till del vara landgrupperade. Under övningen kommer de att använda sig av lös ammunition och i förekommande fall, lysraketer som ger ett vitt sken.

Försvarsmakten stödjer Polisen med ammunitionsröjningskompetens

$
0
0
I slutet av vecka 37 fick Göta ingenjörregemente i uppgift att understödja polisen i Dalarna med ammunitionsröjningskompetens samt sökresurs. Bakgrunden till stödet är en husrannsakan som polisen genomförde på fyra olika platser i Dalarna samt Skåne, och där det påträffades stora mängder vapen, vapendelar och ammunition varav en del misstänktes vara äldre militär materiel.

Sedan förra veckan har Göta ingenjörregemente med stöd av SWEDEC lämnat stöd till polisen med ammunitionsröjningsgrupper, sökgrupper, hundekipage samt personal med viss specialkompetens. Uppgiften enheten har är att lokalisera vapen, vapendelar och ammunition samt att klassificera, identifiera, omhänderta och oskadliggöra lokaliserad ammunition. Över tiden har enheten en tät kontakt med Militärpolis för att få stöd i bedömningar kring militär materiel. Eventuella beslut om beslag tas av polisen som under hela arbetet finns på plats.

Arbetet är omfattande och krävande för deltagande personal och beräknas pågå fram till 7 oktober.

 

Viewing all 4759 articles
Browse latest View live